Å finne erstatninger for poteter, ris og pasta i middagsretter er ikke alltid like lett. Men det er ingen umulighet. Denne gangen ønsket jeg å lage en variant av Mac ‘n’ chees, bare, uten makaroni. Valget ble å prøve rettich. Så hva er denne grønnsaken da ? Her er en liten forklaring :
En av hovedgrunnene for at jeg bruker rettich er dens lave innhold av karbohydrater, kun 2,5 per 100 gram. Den kan minne litt om nepe i smak og jeg synes den god til all slags bruk. Den kan brukes rå i salater ( rives på rivjern ), som pålegg slik vi bruker agurk, i staver til dipp, eller som her: kokt. Den passer både til fisk og kjøtt, bare å bruke fantasien. Bare pass på å skrelle den før bruk. Det går fint med en potetskreller.
Den er en kilde til C-vitamin, har mye kostfiber og ikke minst er den kalorifattig 😉 ( ikke at det betyr noe i mitt kosthold med mye godt fett 😉 ) Så den er kommet for å bli i min kokkelering.
INGREDIENSER
- 300 gram rettich
- 400 gram blomkål
- 50 gram purre
- 50 gram smør
- 3 dl fløte
- 3 dl vann
- 3 ts Johannesbrødkjernemel
- 150 gram revet ost
- 2 ts salt
- 1/2 ts pepper
- 1 ts chili
- 50 gram raspet bacon-crisp ( jeg brukte en krydret type )
SLIK GJØR DU
Smelt smør i en panne/gryte og tilsett fløte, vann, krydder og kok opp. Ta pannen til siden og tilsett Johannesbrødkjernemel og pisk kraftig. Kutt rettich i biter og skjær blomkål i små buketter. Tilsett grønnsakene i sausen og kok forsiktig i 10 minutter. Tilsett revet ost og bland godt inn. Hell så alt i en ildfast form. Kjør bacon-crisp i en kjøkkenmaskin eller blender til en brødrasp konsistens, og strø over blandingen.
Sett i ovnen på 180 grader i 20 minutter, på rist midt i ovnen.
Det skulle være nok til 4-6 personer.
Total karbohydrater er 27,5 i hele Rettich ‘n’ chees.
Og husk at du kan bli med i facebook gruppen “Det glade lavkarboliv ” for mer inspirasjon 😊
Leave a Reply