Å lage sin egen ketchup med de smakene man liker, er noe helt annet enn den man får kjøpt i butikken. Lag dobbel porsjon og frys ned eller gi vekk i gave til noen.
Du kan selvfølgelig lage ketchup uten trykk-koker, og fremgangsmåten blir beskrevet lenger nede i innlegget. Jeg valgte å lage noe enkelt, rett og slett for å teste ut programmer i multikokeren.
Hvis man velger å kjøpe en multikoker, så er det ikke nødvendig å kjøpe den dyreste. Jeg kjøpte min på Jula, og der koster den rundt 1000,- kroner. Den har ikke funksjonen til yoghurtlaging som noen har, men det er lett å lage uten multikoker. Jeg har en som jeg kjøpte rimelig på Clas Ohlson , som av og til er i bruk 🙂
Du kan også bli med i facebookgruppen “Matglede med karbokutt ” i linken under. https://www.facebook.com/groups/1992378997502826/?epa=SEARCH_BOX
I en multikoker kan man steke, bake, trykk-koke og sakte-koke. Mulighetene er mange. Så er spørsmålet : Trenger vi virkelig en slik for å kokkelere på kjøkkenet ? Absolutt ikke. Man lager like god mat uten. Det tar bare litt kortere tid. Så det går fint å lage oppskriftene til multikoker uten å investere i en slik.
Slik ser min ut 🙂
Her er oppskriften:
KETCHUP:
INGREDIENSER
2 ss olje
1 medium løk ( gjerne rødløk )
2 fedd hvitløk
1 boks med hakkede tomater
1 -2 ss tomatpurre ( valgfritt )
1/2 dl rødvinseddik. (vanlig 7 % går også fint, men bruk da bare 2-3 ss )
4-5 ss sukkererstatning
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts paprika
1 ts Worcester saus
1/2 ts Tabasco
1/2 ts chili
SLIK GJØR DU
Trykk på menyknappen og velg Saute. Stek løk og hvitløk i 3-4 minutter.Lokket skal IKKE være på ved denne funksjonen.
Tilfør de andre ingrediensene og legg på lokket. Lås og se til at ventilen er lokket for at det skal bli trykk i kokeren.
Velg manual og velg high pressure i 15 min.
Etter den er ferdigkokt kan man velge å åpne ventilen for å slippe ut trykk, eller la den stå uten å røre den i ti minutters tid. Da forsvinner trykket. Men åpne ventilen likevel. ( vær alltid forsiktig, slik at man ikke får skader av varm damp )
Fjern lokket og tilsett eventuelt mer smak i ketchupen. Velg Saute Igjen og kok til ønsket tykkelse. Kjør så alt i en blender eller bruk stavmikser for å få en fin og glatt ketchup. ( Ikke bruk stavmikser i multikokeren, men hell over i en bolle eller lignende. Ellers blir belegget i pannen til multikokeren ødelagt
I de to øverste bildene er sauteprogrammet brukt. Først blandet før koking, og så til innkoking etterpå. På det nederste bildet er blandingen satt på trykk-koking.
Så til fremgangsmåte uten trykk-koker:
Stek løk og hvitløk i 3-4 min i en panne/gryte og tilsett de andre ingrediensene. Kok i 30 min under lokk. Ta av lokk og tilsett eventuelt mer krydder. Kok til ønsket konsistens. Kjør blandingen i blender eller bruk stavmikser til ketchupen har en fin og kremaktig konsistens.
Tips: Jeg fikk problemer med å få ketchupen ut av glassflasken. Neste gang bruker jeg et syltetøyglass eller en spruteflaske med god åpning 🙂
God fornøyelse 🙂
Leave a Reply