Ja, så ble det vannbakkels etter litt prøving og feiling 🙂 Jeg har brukt Xanthan gum som bindemiddel. Ikke alle vet hva dette er, så her er en liten forklaring :
Xanthan gum er en nødvendig ingrediens i lavkarbobakst. Den hjelper til å holde ingrediensene sammen. Ofte ender glutenfri bakst opp som en haug med smuler. ( jada, det har skjedd 🙂 ) Som regel trenger du små mengder, som for eksempel 1 ts i en brødoppskrift. Jeg bruker også Johannesbrødkjernemel i oppskrifter, men da må du dobble mengden. På den måten blir Xanthan gum også rimeligere, så få det i kjøkkenskapet sammen med de andre lavkarboingrediensene du måtte ha 🙂 Xanthan gum er også super å bruke som fortykkingsmiddel i sauser. Husk bare å sikte det i og piske kraftig .
Xanthan gum er rett og slett en erstatning for gluten, men er lavkarbo. Det er laget ved fermetering, i dette tilfelle ved at en sukkerkilde er “fordøyd” av bakterier. Den består av fiber, som ikke bli tatt opp i fordøyelsen. Så derfor inneholder den ikke kalorier eller næring. ( derfor er den lavkarbo )
Du må også passe på at du kjøper en glutenfri Xanthan gum, da noen er laget fra hvete.
Her er den Xanthan gum jeg har brukt. Den kan kjøpes i helsekost og på nett. Det finnes mange typer og noen er sikkert like god, men det er denne jeg har brukt i oppskriften. Jeg liker å prøve meg frem, så det er bare å teste hvis du finner en annen.
For mer inspirasjon kan du gjerne følge facebooksiden “Det glade lavkarboliv” HER
INGREDIENSER
DEIG
- 30 gr smør
- 2 dl vann
- 25 gr fettredusert mandelmel
- 5 gr Xanthan gum
- 2 egg
FYLL
- 1,5 dl fløte
- 1 dl sukrinmelis
SLIK GJØR DU
DEIG
Kok opp vann og smør. Bland mel og Xanthan gum . Hell melblandingen i en kjøkkenmaskin med kniv og tilsett det kokende vannet. Dette skal blandes til en glatt og tykk røre. Avkjøl og bland så eggene godt inn i deigen.
Fordel på et bakepapirkledd stekebrett med to spiseskjeer. Jeg fikk 8 stykker.
Stek på 200 grader midt i ovnen i 30 min
Avkjøl vannbakkelsene og del hver i to.(Lokket kan godt henge litt igjen i bunnen.)Dette må gjøres fordi inne i vannbakkelsene er det fremdeles litt “limete” ( kom ikke på en bedre forklaring ) Skru ned til 170 grader og sett dem i stekeovnen igjen på øverste hylle i 10-15 min. ( ikke svi vannbakkelsene ) Da blir deigen akkurat slik den skal være 🙂
FYLL
Visp kremfløte stiv sammen med surinmelis.
Fyll så vannbakkelsene med krem og pynt med sukrinmelis som du sikter over .
God fornøyelse 🙂
Hver vannbakkels inneholder 1 karbohydrat 🙂 ( ved oppskrift på 8 stk )
Leave a Reply