Kraft er supermat – nesten ingen matvare kan måle seg i næringsverdi.
Godt for fordøyelsen, muskler og skjelett. Kraft inneholder også protein, fett, mineraler og aminosyrer. Og ikke minst får man gelatin som blant annet er full av collagen. Så det er absolutt verd tiden det tar å koke. For de som ikke orker tanken på å koke kraftbein, så er fond og buljong alternativer.
INGREDIENSER
KJØTTGRYTE
- 800 gram grytekjøtt
- 1 medium løk ( min veide 150 gram )
- 1/2 fennikel ( min veide 150 gram )
- 200 gram rosenkål
- 150 gram rød paprika
- 200 gram rødkål
- 100 gram tomater
- 1/2 chili
- saft av en 1/2 lime
- 3 ss soyasaus
- 1 ts gurkemeie
- 1 ts pepper
- 2 ts salt
- 4 dl kraft
SLIK GJØR DU
- Skjær kjøttet i passe store biter. Så freser du det i en gryte med en god klatt smør.
- Hakk opp løk, fennikel, rosenkål ( i to ) paprika, rødkål og tomater. La det frese med noen minutter og tilsett krydder og limesaft.
- Til slutt heller du kraft i gryten.
- Bruk et lokk eller aluminiumfolie over gryten og sett i stekeovnen på 145 grader på nederst rille. Bruk varmluft.
- Gryten skal stå i ovnen ca. 2 timer, så du kan ta en tur imens. Glimrende en søndag for eksempel.
På denne tiden har kjøttet trukket til seg smak fra grønnsaker, kraft og krydder og er blitt mørt og godt.
Velger du å koke kraft, kan du gjøre det så enkelt som meg:
- Jeg hadde ca. 800 gram kraftbein i en gryte og fylte opp med vann. Du kan selvfølgelig tilsette urter og krydder i, men det gjorde ikke jeg.
- Så kokte jeg opp vannet og skrudde ned på det laveste.
- Her stod kraften på i 2 døgn tilsammen (også natt).
- Tilsatt bare litt salt i koppen.
- Jeg fylte på med mer vann og lot det putre videre. På denne måten får du så mye som mulig av næringen ut av beina.
Bruker du ikke all kraften, frys den bare ned. Så har du til suppe seinere.
Mange bruker slow cooker, men det går fint på denne måten også. ( skal innrømme at jeg nå har kjøp, men det får bli middag i et annet innlegg 🙂 )
Hele gryten inneholder 43,5 karbohydrater og skulle holde til 4-6 personer 🙂
God middag 🙂
Leave a Reply